Étrend-kiegészítők gyártásához felhasználható vitamin és ásványi anyag vegyületek

Írta Kategória Élelmiszer Nincs még hozzászólás , , , ,

1.    Vitaminok

1.1.    A-vitamin

1.1.1.    retinol

1.1.2.    retinil-acetát

1.1.3.    retinil-palmitát

1.1.4.    béta-karotin

1.2.    D-vitamin

1.2.1.    kolekalciferol

1.2.2.    ergokalciferol

1.3.    E-vitamin

1.3.1.    D-alfa-tokoferol

1.3.2.    DL-alfa-tokoferol

1.3.3.    D-alfa-tokoferil-acetát

1.3.4.    DL-alfa-tokoferil-acetát

1.3.5.    D-alfa-tokoferilsav-szukcinát

 

1.3.6.    vegyes tokoferolok

1.3.7.    tokotrienol-tokoferol

1.4.    K-vitamin

1.4.1.    fillokinon (fitomenadion)

1.4.2.    menakinon

1.5.    B1-vitamin

1.5.1.    tiamin-hidroklorid

1.5.2.    tiamin-mononitrát

1.5.3.    tiamin-monofoszfát-klorid

1.5.4.    tiamin-pirofoszfát-klorid

1.6.    B2-vitamin

1.6.1.    riboflavin

1.6.2.    riboflavin–5’-foszfát nátriumsója

1.7.    Niacin

1.7.1.    nikotinsav

1.7.2.    nikotinamid

1.7.3.    inozit-hexanikotinát (inozit-hexaniacinát)

1.8.    Pantoténsav

1.8.1.    kalcium-D-pantotenát

1.8.2.    nátrium-D-pantotenát

1.8.3.    dexpantenol

1.8.4.    pantetin

1.9.    B6-vitamin

1.9.1.    piridoxin-hidroklorid

1.9.2.    piridoxin–5’-foszfát

1.9.3.    piridoxál–5’-foszfát

1.10.    Folát

1.10.1.    pteroilmonoglutaminsav

1.10.2.    kalcium-L-metil-folát

1.11.    B12-vitamin

1.11.1.    cianokobalamin

1.11.2.    hidroxokobalamin

1.11.3.    5’-deoxiadenozilkobalamin

1.11.4.    metilkobalamin

1.12.    Biotin

1.12.1.    D-biotin

1.13.    C-vitamin

1.13.1.    L-aszkorbinsav

1.13.2.    nátrium-L-aszkorbát

1.13.3.    kalcium-L-aszkorbát

1.13.4.    kálium-L-aszkorbát

1.13.5.    L-aszkorbil–6-palmitát

1.13.6.    magnézium-L-aszkorbát

1.13.7.    cink-L-aszkorbát

2.    Ásványi anyagok

2.1.    Kalcium

2.1.1.    kalcium-acetát

2.1.2.    kalcium-L-aszkorbát

2.1.3.    kalcium-biszglicinát

2.1.4.    kalcium-karbonát

2.1.5.    kalcium-klorid

2.1.6.    kalcium-citrát-malát

2.1.7.    kalcium citromsavval alkotott sói

2.1.8.    kalcium-glükonát

2.1.9.    kalcium-glicerofoszfát

2.1.10.    kalcium-laktát

2.1.11.    kalcium-piruvát

2.1.12.    kalcium ortofoszforsavval alkotott sói

2.1.13.    kalcium-szukcinát

2.1.14.    kalcium-hidroxid

2.1.15.    kalcium-L-lizinát

2.1.16.    kalcium-malát

2.1.17.    kalcium-oxid

2.1.18.    kalcium-L-pidolát

2.1.19.    kalcium-L-treonát

2.1.20.    kalcium-szulfát

2.2.    Magnézium

2.2.1.    magnézium-acetát

2.2.2.    magnézium-L-aszkorbát

2.2.3.    magnézium-biszglicinát

2.2.4.    magnézium-karbonát

2.2.5.    magnézium-klorid

2.2.6.    magnézium citromsavval alkotott sói

2.2.7.    magnézium-glükonát

2.2.8.    magnézium-glicerofoszfát

2.2.9.    magnézium ortofoszforsavval alkotott sói

2.2.10.    magnézium-laktát

2.2.11.    magnézium-L-lizinát

2.2.12.    magnézium-hidroxid

2.2.13.    magnézium-malát

2.2.14.    magnézium-oxid

2.2.15.    magnézium-L-pidolát

2.2.16.    magnézium-kálium-citrát

2.2.17.    magnézium-piruvát

2.2.18.    magnézium-szukcinát

2.2.19.    magnézium-szulfát

2.2.20.    magnézium-taurát

2.2.21.    magnézium-acetil-taurát

2.3.    Vas

2.3.1.    vas(II)-karbonát (ferro-karbonát)

2.3.2.    vas(II)-citrát (ferro-citrát)

2.3.3.    vas(III)-ammónium-citrát (ferri-ammónium-citrát)

2.3.4.    vas(II)-glükonát (ferro-glükonát)

2.3.5.    vas(II)-fumarát (ferro-fumarát)

2.3.6.    vas(III)-nátrium-difoszfát (ferri-nátrium-difoszfát)

2.3.7.    vas(II)-laktát (ferro-laktát)

2.3.8.    vas(II)-szulfát (ferro-szulfát)

2.3.9.    vas(III)-difoszfát [vas(III)-pirofoszfát, ferri-difoszfát]

2.3.10.    vas(III)-szaharát (ferri-szaharát)

2.3.11.    elemi vas (karbonil, elektrolitikus, hidrogénnel redukált)

2.3.12.    vas(II)-biszglicinát (ferro-biszglicinát)

2.3.13.    vas (II)-L-pidolát (ferro-L-pidolát)

2.3.14.    vas(II)-foszfát (ferro-foszfát)

2.3.14.a.    vas-ammónium-foszfát

2.3.14.b    vas-nátrium-EDTA

2.3.15.    vas(II)-taurát (ferro-taurát)

2.4.    Réz

2.4.1.    réz(II)-karbonát (kupri-karbonát)

2.4.2.    réz(II)-citrát (kupri-citrát)

2.4.3.    réz(II)-glükonát (kupri-glükonát)

2.4.4.    réz(II)-szulfát (kupri-szulfát)

2.4.5.    réz-L-aszpartát

2.4.6.    réz-biszglicinát

2.4.7.    réz-lizin komplex

2.4.8.    réz(II)-oxid

2.5.    Jód

2.5.1.    nátrium-jodid

2.5.2.    nátrium-jodát

2.5.3.    kálium-jodid

2.5.4.    kálium-jodát

2.6.    Cink

2.6.1.    cink-acetát

2.6.2.    cink-L-aszkorbát

2.6.3.    cink-L-aszpartát

2.6.4.    cink-biszglicinát

2.6.5.    cink-klorid

2.6.6.    cink-citrát

2.6.7.    cink-glükonát

2.6.8.    cink-laktát

2.6.9.    cink-L-lizinát

2.6.10.    cink-malát

2.6.11.    cink-mono-L-metionin-szulfát

2.6.12.    cink-oxid

2.6.13.    cink-karbonát

2.6.14.    cink-L-pidolát

2.6.15.    cink-pikolinát

2.6.16.    cink-szulfát

2.7.    Mangán

2.7.1.    mangán-aszkorbát

2.7.2.    mangán-L-aszpartát

2.7.3.    mangán-biszglicinát

2.7.4.    mangán-karbonát

2.7.5.    mangán-klorid

2.7.6.    mangán-citrát

2.7.7.    mangán-glükonát

2.7.8.    mangán-glicerofoszfát

2.7.9.    mangán-pidolát

2.7.10.    mangán-szulfát

2.8.    Nátrium

2.8.1.    nátrium-bikarbonát (hidrogén-karbonát)

2.8.2.    nátrium-karbonát

2.8.3.    nátrium-klorid

2.8.4.    nátrium-citrát

2.8.5.    nátrium-glükonát

2.8.6.    nátrium-laktát

2.8.7.    nátrium-hidroxid

2.8.8.    nátrium ortofoszforsavval alkotott sói

2.8.9.    nátrium-szulfát

2.9.    Kálium

2.9.a.    kálium-szulfát

2.9.1.    kálium-bikarbonát (hidrogén-karbonát)

2.9.2.    kálium-karbonát

2.9.3.    kálium-klorid

2.9.4.    kálium-citrát

2.9.5.    kálium-glükonát

2.9.6.    kálium-glicerofoszfát

2.9.7.    kálium-laktát

2.9.8.    kálium-hidroxid

2.9.9.    kálium-L-pidolát

2.9.10.    kálium-malát

2.9.11.    kálium ortofoszforsavval alkotott sói

2.10.    Szelén

2.10.1.    L-szeleno-metionin

2.10.2.    szelénnel dúsított élesztő

2.10.3.    szelénessav

2.10.4.    nátrium-szelenát

2.10.5.    nátrium-hidrogén-szelenit

2.10.6.    nátrium-szelenit

2.11.    Króm

2.11.1.    króm(III)-klorid

2.11.2.    króm(III)-laktát-trihidrát

2.11.3.    króm-nitrát

2.11.4.    króm(III)-pikolinát

2.11.5.    króm(III)-szulfát

2.11.6.    krómmal dúsított élesztő (7)

2.12.    Molibdén

2.12.1.    ammónium-molibdát (molibdén (VI))

2.12.2.    kálium-molibdát (molibdén (VI))

2.12.3.    nátrium-molibdát (molibdén (VI))

2.13.    Fluor

2.13.1.    kalcium-fluorid

2.13.2.    kálium-fluorid

2.13.3.    nátrium-fluorid

2.13.4.    nátrium-monofluor-foszfát

2.14.    Bór

2.14.1.    bórsav

2.14.2.    nátrium-borát (borax)

2.15.    Szilícium

2.15.1.    kolin-stabilizált ortokovasav

2.15.2.    szilícium-dioxid

2.15.3.    kovasav

3.    Megjegyzések

3.1.     alfa-tokoferol < 20%, béta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50–70% és delta-tokoferol 10–30%

3.2.     Az egyes tokoferolok és tokotrienolok jellemző szintjei:

3.2.1.    115 mg/g alfa-tokoferol (101 mg/g minimum)

3.2.2.    5 mg/g béta-tokoferol (< 1 mg/g minimum)

3.2.3.    45 mg/g gamma-tokoferol (25 mg/g minimum)

3.2.4.    12 mg/g delta-tokoferol (3 mg/g minimum)

3.2.5.    67 mg/g alfa-tokotrienol (30 mg/g minimum)

3.2.6.    < 1mg/g béta-tokotrienol (< 1 mg/g minimum)

3.2.7.    82 mg/g gamma-tokotrienol (45 mg/g minimum)

3.2.8.    5 mg/g delta-tokotrienol (< 1 mg/g minimum)

3.3.     A menakinon főként menakinon–7 formában fordul elő, és kismértékben menakinon–6 formában.

3.4.     Legfeljebb 2% treonátot tartalmazhat.

3.5.     Szelénnel dúsított élesztők, melyeket nátrium-szelenit – mint szelénforrás – jelenlétében tenyésztéssel állítanak elő és melyek szárított, forgalmazott formában legfeljebb 2,5 mg Se/g-ot tartalmaznak. A szelén-metionin az élesztőben előforduló domináns szerves szelénfajta (a termékben előforduló összes kivont szelén mennyiség 60–85%-a). Az egyéb szerves szelénvegyületek – beleértve a szelenociszteint – aránya nem haladhatja meg az összes kivont szelén mennyiségének 10%-át. A szervetlen szelén szintje normál esetben nem haladhatja meg az összes kivont szelén mennyiségének 1%-át.

3.6.     Gél formájában.

3.7.     Krómmal dúsított élesztő, melyet króm(III)-klorid – mint krómforrás – jelenlétében, Saccharomyces cerevisiae tenyészetben állítanak elő, és amely szárított, forgalmazott formában 230–300 mg/kg krómot tartalmaz. A króm(VI)-tartalom nem haladhatja meg a teljes krómtartalom 0,2%-át.

Forrás: 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet

Nem lehet hozzászólni